Sunday, December 5, 2010

ikan siakap berendam sos limau :D

kan dari hari tu i ckp nak masak ikan siakap kan..tp tak sempat. i balik rumah smlm tgk2 my mom dah selamat buat ikan siakap kukus last week. sob22..nasibbaik pg td kat pasar mommy belikan lg sekor ikan tu, kalau tak kempunan la i nak makan. hihii.


i sbnrnye teringat2 ikan siakap yg my friends and i slalu mkn kat penang dulu. name kedai pakcik tu Idrus Ikan Bakar kat Batu Uban to be exact. haa pakcik sy dah tolong promote dlm blog sy ni okk..:P .hmphh tp pakcik tu tak penah bg kitorg discount kalo pegi kedai die. choyyy.takpe pakcik, now sy bole masak sendiri kalo teringin nk makan :D heeee~

dulu i igt mase jalan2 kat blog kak umi kuantan, ade die tayang ikan siakap sos limau jugak. i pun dah igt2 lupe ape bahan2 die. tp roughly i main cmpak ikut suke hati i la. kak umi nye resipi tu bukan warna merah if im not mistaken, sos die kaler kuning2 camtu. tp knowing my dad yg sgt fussy about food, i know he wont eat the fish if the color of the sauce is anything but red.
so yeah i pun kene la menderhaka resipi jugak kali ni.


ikan siakap dah siap digoreng salut dgn tepung jagung. die dah ready nak berendam dlm bathtub. hehee..

taraaa ikan siakap dah berendam dah dgn sos limau purut. hehee

bole tak i malas nak letak resipi kali ni? yg penting dlm sos tu kene ade daun limau purut dgn sos ikan namphla.yg lain tu u all bole main campak2 ikut suka suki sendiri je. hokay tak? ;)

ikan siakap sos limau purut

bahan2:

1 ekor ikan siakap (i suke belah bhgn perut & biar bhgn tulang belakang die je. not in this picture though)
bawang putih - cincang halus
bawang besar - chopped
halia seinci - hiris halus
4 sudu makan cili boh
4 sudu sos ikan Namphla
3 sudu sos tiram
daun limau purut 4 helai - hiris halus
4 sudu jus limau kasturi
tepung jagung utk goreng ikan, dan utk buat sos
1/2 cawan air
garam n gula secukup rasa
kiub ikan bilis maggi secukupnya
cili padi 6 batang - hiris halus

cara2:
cuci ikan dgn air asam jawa hingga bersih utk hilangkan hanyir ikan
lumur ikan dgn garam dan tepung jagung seckupnya
goreng dlm minyak panas hingga garing . ketepikan.

utk sos:
tumis bawang putih, bawang besar, halia hingga naik bau
masukkan cili boh - tumis smpai garing
masukkan daun limau purut, jus limau, sos ikan namphla & sos tiram - kacau sebati
masukkan cili padi yg dihiris
perasakan dgn garam, gula, kiub ikan bilis maggi
masukkan air
lastly masukkan tepung jagung yg dibancuh dgn sikit air
bila kuah pekat, boleh angkat dan tuang atas ikan yg dah digoreng.

*if taknak guna cili boh pun boleh, nanti sos ni jadi warna kuning2 mcm tu..sedap jugak. rase die same je, cume warna je lain :)

senang je kan??i dah kate main campak2 je hehee~ ;)

6 comments:

  1. tak okay...letak la resipi plzz...teringin sgt ni..=(

    ReplyDelete
  2. weeeeeee... kecur liur akak doc..... tetiba je lapo :P

    tepek resepi plisssss

    ReplyDelete
  3. dalila: haha ok2 nanti i upload resipi yg tak seberapa tu ok :)

    littlehumblelyn: nak tau sedap ke x kene try masak k ;) hehee

    MQM: lapar tetibe eh?tgk gmbr makanan mmg laju je kecur liur kan kak :D ok nnt i letak resipi k :)

    ReplyDelete
  4. Salam perkenalan dan salam ukhuwah,
    Akak dah cuba resepi ikan ni..mmng best dan kena dngn selera kami sekeluarga..tq berkongsi resepi ..

    ReplyDelete