Monday, September 13, 2010

Eid - day 3.

hari raya ketiga dah di reserved utk kawan2 i dtg beraya. from early morning i've been busy preparing to cook for my dear friends Fifi & Nima - kalo raye je dorg ni mmg regular la, mesti akan dtg rumah i punye ;) hihi.

jadinye i pun masak soto ayam dgn puding cendol. alang2 satu family i pon tgh ade kat rumah, so i cooked extra la. kirenye tu kire our family nye makan2 la sbb hari tu tak sempat lagi nak makan sama2 dgn sume org kan :)



juadah2 yg tak seberapa.


bahan2 utk soto ayam.



sup soto ayam.



tetamu2 i tgh menjamu selera. jemput2 ~~ hehee


ni bergedil utk dimakan dgn soto. byk gile i buat bergedil ni smlm. tp smlm ade gak begedil yg relai sikit, sbb i letak 2 eggyolk kot. terus adunan mashed potato tu jadi lembik gile. tp takpe, i berjaya selamatkan begedil2 i tu dgn tambah tepung gndum lebih sikit. nasibbaik lepas tu tak relai lagi. fuhh selamatt~



puding cendol. resipi asal dr chef hanieliza yg sgt glamer tu. mmg sedap n senang je nak buatnye.


resipi puding cendol (i dah ubahsuai sket resipi ni.resipi asal dr Chef Hanieliza):


bahan2:
10 gm agar2 atau 1/2 paket agar2 20gm yg dijual kat supermarket (i guna 3/4 peket)
3 stgh cawan air (i guna 4 mug air)
2 cawan cendol
1 cawan gula merah (i guna satu block gula melaka yg keras tu)
1 tin susu sejat Ideal
3/4 cawan gula pasir



cara2:
-panaskan agar2 dgn 4 cawan air. tapiskan.
-bahagikan agar2 yg dilarutkan dgn air kepada 3 bahagian
-1 bahagian dipanaskan lagi sekali dgn gula melaka hingga gula larut. masukkan dalam bekas acuan dan biar sehingga sedikit sejuk/permukaan agar2 sedikit keras (supaya lapisan cendol senang melekat)
-2/3 bahagian dipanaskan dgn 3/4 cawan gula pasir. apabila gula larut, tambahkan susu ideal dan cendol.
-apabila lapisan pertama sudah sedikit keras, tuangkan perlahan2 lapisan cendol ke atasnya. biarkan sehingga agar2 sejuk pada suhu bilik, kemudian masukkan dalam petisejuk.
-potong ikut potongan yg disukai & hidangkan.



nota: puding cendol ni sedap kalau dia lembik2 sikit, sbb tu kena pandai2 adjust sukatan agar2 & air. sukatan asal dr chef hanieliza ni mmg sedap, tp i adjust sket dgn tambahkan lebih agar2 dan air sbb kalau pakai sukatan asal, nanti mesti i dpt nipis je lapisan gula melakanya. i suka gula melaka tu byk ;P. mntak maaf kat chef asal sbb terpaksa derhaka :D )


nasi himpit.



tgh khusyuk bergossip. ngeheee~



...and, as always, lepas makan ritual kitorg tiap2 tahun ialah: sesi bergambar! mwahahaa ;p
thanks a lot gurls for coming although i know both of u were tired ;) mwahxx!

2 comments:

  1. Waaaaaaaaaa.......ada "value" nya anak dara nihh!!..haha, jgn marah, pak mat gurau saja...Selamat hari raya Dr...

    ReplyDelete
  2. cik mat: mwahaha..ada value tu = hantaran puluhan ribu ke tak? keskesss :D

    ReplyDelete