Tuesday, September 14, 2010

Eid - day 4

hari keempat raya plak anak2 saudara i dah cop awal2 utk serbu rumah i. anak2 saudara i ni bukan kecik2 lagi, yg dtg ni sume yg dah besar2 dah. beza umur dgn i setahun dua je pun. sbb tu dorg tak panggil i makcik. mcm kawan je dah..sbb baki nasi himpit yg i masak soto the day before tu masih banyak, so i just masak kuah lodeh je utk dorg. resipi i amek dr cooking show kat Asian Food Channel tu - ala, rancangan BestWan! tu. sure u all ade yg tgk kat Astro kan. sedap resipi Chef Wan ni. mesti takkan tak jadi punye, insya allah ;)



ni masa tgh memasak. setgh periuk besar gak la i masak. nasib baik anak2 saudara i tu boleh tahan kuat jugak makan. hehee



nasi himpit & kuah lodeh. (gmbr ni outdoor photoshoot lagi. cantik kan lighting dia? ;) )



Resipi sayur lodeh (sukatan pandai2 sendiri la kome ye.i main campak2 je ni) :

bahan2:
1 liter santan
2 cawan air (boleh ubah ikut nak kuah pekat mana.kurangkan if nak pekat)
tempe - dipotong dadu dan digoreng bersama garam & kunyit
tauhu - digoreng dan dipotong dadu
suhun - direndam sehingga lembut
kacang panjang - dipotong
kubis - dihiris sederhana halus
terung - dipotong dadu (i tak letak)
udang


bahan kisar:
4 biji bawang merah kecil
4 ulas bawang putih
3 batang serai
3 inci kunyit hidup
seinci lengkuas
4 batang cili padi
3 batang cili merah besar
2 inci halia
2 inci belacan - dibakar
segenggam udang kering - direndam hingga lembut
1 sudu kecil serbuk ketumbar



cara2:
-tumiskan bahan kisar hingga naik bau dan pecah minyak sikit
-masukkan santan dan air
-masak sehingga didih.
-masukkan udang
-masukkan sayur2, tempe, tauhu. akhir sekali masukkan suhun
-jgn masak terlalu lama (nanti sayur layu sgt & suhun hancur). terus angkat dan hidang dgn nasi himpit

No comments:

Post a Comment