Tuesday, August 31, 2010

bebola tuna-pota-roni.

uhuk2..gedik tak nama juadah buka puasa i ptg ni? ;P

why tuna-pota-roni u might ask? sebabnya, bebola ni i pakai tuna, mashed potato and macaroni. straightforward kan?hehe. resipi ni i suka-suki reka sendiri, sebab tu this time i saje la letak resipinye (sbb sendiri buat, berani la nak letak resipi dlm blog ni. hahaha :P). actually lepas makan fried macaroni squares kat TGI Friday kelmarin, i asek terpk2 dlm kepala mcm mana la nak buat macaroni jadi squares mcm tu..cantik je..last2 td i tak tahan sgt, terus gi dapur pastu campak segala benda ikut suka hati i.


igtkan nak buat squares, tp mcm susah je. so better buat balls, lg senang kan? err..but not really! mase nak menggumpal benda alah ni td punye la mencabar..sbb die taknak melekat sgt..dah letak egg yolk, tepung gandum sikit ngan mashed potato pun die tak berapa nak melekat. stress je. ape agaknye i patut letak ek spy die melekat elok je?maybe i kene golekkan balls ni dgn serbuk roti kot? sesape ade idea tak?? (sifoo mat gebu, tulunggg!!)




bebola tuna-pota-roni with extra hot Nando's piri-piri sauce.



close up view. tak bulat cantik kan? isk2..






nampak tak melted cheese dlm bebola tu? nyummyyy..bertambah tembam la pipi eden pas ni. huhuu..




bahan-bahan bebola tuna-pota-roni (makes about 10-11 medium sized balls):


-dua genggam macaroni : direbus smpai lembut

-sebiji kentang saiz besar : steamed smpai lembut, then mashed

-tuna flakes in brine or oil (ikut suka ye nk byk mane. lerai2kan tuna flakes tu and make sure extra oil/brine ditapis)

-cili merah besar : dicincang halus

-dried parsley (if ade fresh chopped parsley lagi bagus)
-sekeping cheddar cheese :dicubit2 halus

-blackpepper secukupnya

-garam secukupnya

-sedikit tabasco sauce (utk rasa pedas. takde pun takpe)

-1 egg : asingkan kuning telur dgn putih telur
-sedikit tepung gandum utk celup bebola




cara-cara:


- campurkan semua bahan2 (kecuali putih telur dan tepung gandum) dlm bekas
-kacau smpai sebati

-bulat2 kan adunan ikut saiz yg disukai, then golekkan bebola dlm putih telur dan akhir sekali golekkan bebola atas tepung gandum

-goreng dlm minyak sederhana panas

-cucukkan dlm lidi (kalau terlebih rajin)

-serve hot with any types of sauce - in this case i prefer Nando's Extra Hot Piri-piri sauce.


ni pulak Chrysanthemum Tea - my favourite drink for buka puasa lately. ni beli kat bazar ramadan je. sedap kunyah bunga die tu. ;)



kenyang pun dah kenyang. nak bersiap pegi terawih. hrpnye larat la nak bgn dr sujud ni ;P

2 comments:

  1. Teh bunga...feberet mat gebu juga...hmm dann itu bebola....menarik..Kreatif Dr ni rupanyaa, cekap di dapur...

    ReplyDelete
  2. cik mat! ade idea tak camane nak kasik bebola tu melekat bulat je ek?? cik mat kan tok guruuu..sy dah xde idea dah..huhuu

    ReplyDelete